fbpx

Dudeljo Jaaroverzicht

Met Dudeljo #naarbuiten in 2018 en 2019

Persoonlijk

2018 was voor mij op persoonlijk-sportief gebied geen topjaar. Ik was geen moment 100% fit door een natrappende burnout, blessures verhinderden om mijn voorgenomen plannen uit te voeren, etc. Toch kijk ik terug op goed jaar omdat ik lekker veel buiten ben geweest, mooie avonturen heb beleefd en met mooie mensen onderweg ben geweest. Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar als ik buiten ben en in beweging, dan ben ik gelukkig. Gisteren nog, samen met Jonatan schaatsten we 120km over het machtige Zweedse Runn-meer en dacht ik onderweg: “de mooiste dag van het jaar!” Hoe vaak ik dat al bedacht heb dit jaar.. Meestal overkomt me dat als ik buiten ben en in beweging.

Hoewel ik dit jaar had willen vlammen in oktober bij de Indian Summer Ultra 127km, moest ik na 45km uitstappen omdat mijn verzwikte enkel van een paar weken ervoor nog niet voldoende hersteld was. Toch kon ik er goed mee leven en met terugwerkende kracht nog eens extra genieten van mijn 80km door de nachtelijke ardennen. Hoewel het pokkeweer was ging alles heerlijk en kwam ik in een geweldige flow. Ik kwam als eerste na 80km bij de Finish.

In 2019 word ik 40, een mooi jaar om op alle courante afstanden die ik ooit gelopen heb een PR te vestigen. Ik geef mezelf voor elke afstand maximaal 3 pogingen. Ik begin in het voorjaar met een 3000 meter. Voorlopig dus weinig ultrageshuffel maar vooral werken aan snelheid! Ik doe misschien een paar lange dingen, omdat ik het niet kan laten, maar ik ga er niet voor trainen. Ik heb er wel zin in!

Dudeljo-atleten

Met Dudeljo heb ik een ontzettend gaaf jaar beleefd. Wat is het gaaf om samen de passie te delen voor sport en bewegen. En wat heb ik er veel plezier aan beleefd om atleten persoonlijk te begeleiden en zo mijn steentje bij te dragen aan de sportieve doelen van de “Dudeljo- atleten”. Ik heb mee-genoten van hun prestaties. Om er een paar te noemen: Joos die een mooie tijd liep op de halve marathon van Zwolle, Reindert die een paar goede halve marathons liep (en volgend jaar gaat vlammen op de hele!) Dolf en Laura zetten mooie prestaties neer op de 8EM. Peter, de fietser die zich als loper ontdekt, Winfried die eindelijk weer eens lekker loopt, Teije die bij zijn debuut op de marathon gelijk maar de winst pakt, Marianne, die best wat tegenslag oploopt, maar nooit opgeeft en zichzelf iedere keer opnieuw uitvindt en blijft genieten van het lopen (Volgend jaar gaat ze op Ameland voor de 18km trail!) En wat te denken van Miranda die zichzelf had uitgedaagd om 57km en 4000 hoogtemeters in de Alpen te bedwingen. Wat een doorzetter, she nailed it! Geen compleet rijtje natuurlijk, maar zo gaaf om bij betrokken te zijn.

Loopgroepen

In 2018 heb ik als trainer van de Loopgroep Ruinen en de dinsdagavondgroep van AVNOP weer veel geleerd. 2 grote groepen met uiteenlopende lopers dwingen me om iedere keer weer goed na te denken over een passend programma. Dank voor jullie geduld en enthousiasme! Wat ontzettend helpt is dat voor beide groepen geldt dat de sfeer ontzettend goed is en de lopers ontzettend fanatiek én sociaal. De prestaties van de lopers uit deze groepen zijn te veel om hier op te sommen, maar 2 mannen haal ik graag even naar voren: 65 plussers Harm en Arend liepen de marathon van Amsterdam als jonge kerels. (Harm liep met zijn 3:57 naar een 7e plaats in de categorie M70!)

Bij AVNOP is een mooie ontwikkeling dat Martin de opleiding voor looptrainer doet. Omdat Martin dit jaar al wat meters moet maken als trainer, kunnen we nu al een beetje profiteren van zijn kwaliteiten.

In mooie ontwikkeling in Ruinen om hier te noemen is dat we de matjes kunnen neerleggen in het Neie Punt en daardoor ook in de winter kunnen blijven werken aan kracht en lenigheid!

Ook de Koebergroep noem ik hier even. Een supergezellige groep lopers waar ik een cursus looptechniek aan gegeven heb. Gaaf om te werken met zo’n leuke groep gemotiveerde lopers en zo bij te dragen aan het makkelijker of sneller lopen en het vermijden van blessures!

Zondagochtend-trainingen

Afgelopen herfst ben ik begonnen met bijna-wekelijkse cross- en trailtrainingen op zondagochtend en dat bevalt heel goed! Hans kreeg de smaak van het onverhard lopen helemaal te pakken door deze trainingen. (Helaas is hij tijdelijk uit de running vanwege rugproblemen, hoop dat je er snel weer bij bent!) Elke zondagochtend een hele gemotiveerde groep lopers die wil werken aan kracht en conditie. Dit in combinatie met steeds een ander uitdagend parcours een mooi natuurgebied lijkt een succes recept te zijn! In het voorjaar ben ik van plan te starten met een nieuwe reeks van dit soort trainingen waar iedereen zich voor kan inschrijven voor één of meerdere keren. Eens in de maand is het plan om een Pop-up trail te organiseren. Een “social-style” trailrun, door mij gegidst of op gps.

Nieuwe avonturen

Ik zie uit naar de nieuwe avonturen in 2019. Mijn poging om op elke afstand een PR te lopen, genieten van een weekendje Vuurtorentrail Ameland, mee als trainer met de RUNFORESTRUN Harz3D, de zondagochtend trainingen en popup-trails en alle andere plannen die nog gaan ontstaan.

Ik verheug me minstens op de avonturen van anderen, zoals Coby en Tiny die samen een marathon willen lopen (elk de helft), Matthijs, die in de bergen aan snelheid en conditie wil werken, Marije die gaat voor haar triathlon en Jan-Hein die deze week start met zijn schema richting zijn ultra avontuur: 90km hardlopen in Zweden.

Of je gezond en fit blijft heb je niet in de hand. Maar dat wens ik je wel toe natuurlijk. En ik hoop dat je veel buiten bent en in beweging, dat je kleine of grote avonturen beleeft, dat je iets gaat doen wat je eerder nog niet kon, maar bovenal dat je kunt genieten van wat je meemaakt. Tot volgend jaar!

Geef een reactie