fbpx

Hardlopen en Corona: in de beperking toont zich de meester

Ja, dat is balen dat je marathon niet door gaat, echt zuur dat de Salland Trail niet doorgaat en de Vuurtorentrail. En ja: er zijn belangrijkere dingen. Los van al die belangrijke dingen en zorgen die je kunt maken, kan deze periode ook een kans zijn voor je training. Voor hardlopen in het algemeen en met name voor marathon en ultra-afstanden geldt volgens mij: in de beperking toont zich de meester. Het is de kunst van het omgaan met beperkingen waar je beter van wordt. Het gaat in training nooit precies zoals je wilt, maar het is een kwestie van mentale lenigheid om daar mee om te gaan en toch je voordeel mee te doen. Dat het nooit “volgens plan” gaat, is precies de reden waarom ik als trainer geen standaard schema’s meegeef, maar slechts 1 trainingsblok vooruit werk. Trainen is vooral: evalueren en bijsturen. Soms presenteren zich de beperkingen van je lijf en moet je eerst je aandacht verleggen om je zwaktes sterker te maken. Soms presenteert zich de beperking in de vorm van het Coronaspook en worden evenementen afgeblazen. Aan de hand van 3 voorbeelden wil ik je uitdagen van de nood een deugd te maken!

Andrea Deelstra liep de kwalificatie voor de Olympische Spelen mis door met een blessure over de streep te komen in de marathon van Berlijn. Na een periode van revalidatie kwam ze terug om bij de Tokio Marathon vastberaden opnieuw een gooi te doen naar de olympische limiet. Door het coronavirus bestond het startveld alleen uit wedstrijd atleten en liep ze veel alleen in de wind. Ze miste de limiet. Opnieuw herpakte ze zich en kwam naar buiten met een ultieme poging om in de marathon van Enschede voor haar doel te gaan met een paar sterke gangmakers. Ook nu gooide corona roet in het eten: Enschede afgelast. Maar wat een voorbeeld van mentale lenigheid en kracht! Andrea liet zich niet van haar spoor brengen en kwam iedere keer terug met een enorme focus. Door zich te concentreren op waar ze wel invloed op had kon ze zich voldoende blijven motiveren. Ik hoop (en verwacht) stiekem voor haar en anderen dat de Olympische Spelen een jaar uitgesteld worden en dat Andrea alsnog kans heeft om zich te plaatsen. Maar ook zonder het doorgaan van de spelen is de veerkracht en mentale lenigheid die ze heeft opgedaan ontzettend waardevol! (Wil je Andrea – die al een tijd geen a-status en bijbehorende inkomsten heeft – steunen en volgen in haar proces: check: https://andreadeelstra.nl/word-supporter-sponsor/

Ik zag Ronnie Duinkerken op facebook posten: “2020: het jaar van de FKT!” Serieus, helemaal geen gek idee! Een FKT, fastest known time is een “ongeorganiseerde wedstrijd” In amerika een grote beweging, maar ook steeds populairder in europa. Je kiest een bestaande route: een (lange afstands) wandelpad, een NS-trail of wandeling, en een tijdstip en je gaat solo of in een kleine groep zo snel mogelijk van A naar B. Je klokt jezelf m.b.v. je GPS, een stationsklok o.i.d. Je kunt dit zo serieus aanpakken als je zelf wilt natuurlijk. Kijk eens op https://www.fkttracking.com/ voor een idee. Waar het mij hier om gaat: concentreer je op waar je zelf invloed op hebt. Je hebt getraind voor de Salland Trail of Vuurtorentrail en je bent in orde, wie houdt je tegen om die vorm te testen in een solo of duo avontuur? Waarom pak je niet een mooie NS trail (enkeltje of retour) of wandelpad dat vlak bij huis begint en ga je gewoon! Wil je niet alleen? Wedden dat er anderen zijn de wachten tot jij hun over de streep helpt? Waarom niet je marathon lopen in het park in de buurt? Natuurlijk loop je niet dezelfde tijd als op het parcours van Rotterdam met al die mensen langs de kant, maar wel een mooie manier om een pittige trainingsperiode af te sluiten en daarna ook je geplande rust te pakken

Collega trainer Tjeerd Popkema, kwam met de mooie suggestie op facebook om deze tijd van niet doorgaan van races en trainingen te gebruiken om goed te kunnen trainen. Werken aan zwakke aspecten of verhogen van je basissnelheid. Goed trainen zonder onderbroken te worden door een wedstrijd. Ook een kwestie van concentreren op waar je wel invloed op hebt

Pak de kans die de corona beperking je biedt en relativeer ook maar lekker al je ambities als je bedenkt wat er nou echt belangrijk is.

Geef een reactie