fbpx

Zeg ‘ns Aa

 

Ik had al een paar keer dat blauwe lijntje op de kaart geprobeerd te volgen om te zien waar het vandaan kwam. De Steenwijker Aa wordt op de kaart Wapserveense Aa en daarna Vledder Aa. Van Steenwijker Strava vrienden Wolter en Ytsen begreep ik dat ze plannen hadden om met een groepje stroomopwaarts langs de Aa te gaan tot de "bron" bij de Kale Duinen bij Appelscha. Mooi plan! En ik mocht mee!Na een bak koffie met z'n zessen op pad.

Omdat het plan was steeds zo dicht mogelijk bij de Aa te blijven gingen we eerst te water, onder de A32 door. Jeroen had een mini-opblaasbootje mee waar de telefoons e.d. in gingen.

De eerste km's gingen mooi over begaanbare paadjes en akkers, daarna werd het steeds minder Aa en meer rimboe. Gaaf om zo dwars door het gebied te gaan. Over hekken, met de hakken over de sloot, over koeiepaadjes, dwars door de begroeiing. De laatste km's zat er geen water meer in de Aa, maar zag je alleen hier en een iets groenere strook door het droge landschap. Klaas was zo enthousiast toen we weer water tegenkwamen dat hij meteen kopje onderging.

Na 25 km in de warmte (hulde voor Wicher, voor de eerste keer 25 km gelopen) smachtten we naar een flink glas bier. Helaas had de uitbater van de eettent waar we uitkwamen niet geïnvesteerd in een tapvergunning..

Wat een gaaf avontuur om op deze manier de rivier te volgen. Bedankt mannen dat ik mee mocht! Voor een volgend project dacht ik aan de Drentse Aa die - met een beetje fantasie - uitkomt op de grote markt in Groningen. Daar zit het wel goed met de tapvergunning.

 

Geef een reactie